onsdag 28 januari 2009

Rapport från ett snökaos i Boston...

Tänk att några centimeter med snö kan innebära att alla skolor i
Boston stängs. Vi blev förvarnade i flera dagar att det kanhända att man kommer att stänga skolan eftersom det troligtvis skulle komma snö. Men tro inte att det bara är härligt att slippa skolan. Är skolan stängd en dag eller för den delen i nästan en månad var något som det hände för ca 20 år sedan, så måste eleverna ta igen dessa dagar. Då slutade inte skolan förrän långt in i juli. De använder inte dubbdäck, så det är kanske inte så konstigt att det inte går att köra så bra när det snöar eller blir halt. Plogbilarna är verkligen bilar, se bilden.

Vi steg upp idag som vanligt (eller tidigare, återkommer till det lite senare) klockan sex och gick ner och åt en härlig amerikansk frukost. Inga amerikanska pannkakor eller våfflor i dag, men väl scrambled eggs, bacon, en blodgrapefrukt, te och en rostad macka.

Eftersom vi var ”insnöade” på hotellet så planerade Emma några frågor som vi jobbade med på förmiddagen. Vi diskuterade våra erfarenheter från de första dagarna i Boston. Jag ska inte i detta inlägg berätta allt vi har upplevt utan bara ta upp en tankenöt att klura på. Eleverna har sex timmars undervisning varje dag och slutar redan klockan två. Hur är det möjligt? Fundera på det ett tag…

Jag hörde av Cathrine att några på skolan ville se mer bilder så här kommer ett par till. Jag vet inte vilken metod Emma skulle kalla detta grupparbete, men ett tajt samarbete var det för att tränga sig in i Boston Hawk på alla tänkbara sätt.
Vi äldre använd lite mer traditionella metoder för att analysera våra första dagar.

Den ekonomiska krisen och den nya presidenten Obama är två områden som ständigt återkomm i olika sammanhang när vi träffar amerikaner. Man vill gärna veta vad vi tycker om den nya presidenten och hur mycket och vilken bild som visas i Sverige.

Vi berättade att i alla fall vi är mycket glada över att Obama vann och valet har följt mycket i Sverige. Naturligtvis hade John Stapelfeld (rektor på Hudson High som är den skola vi besöker) en nyinköpt tavla på Obama.

Den ekonomiska krisen är stor i USA. I dagens USA TODAY var huvudrubriken "Job cuts deepen across USA". Bara i måndags för lorade 50 000 människor sina jobb i USA. Caterpillar sa upp 20 000, Pfizer 19 500 och så vidare. I gårdagens Boston Sunday Globe kunde vi läsa att "Cities, towns expekt to fire thousands. Basic services in jeopardy", med bl a större klasser i skolan som en följd och lärare som förväntas få sparken. När vi igår tisdags träffade Hudson school committee (stadens skolstyrelse) så var de förväntade anslagen från staten en viktig fråga. Samma fråga var uppe på agenden när vi dagen innan var med och lyssande Town Hall meeting med School Committee.

Till och med på fiken kunde man se folk som läste böcker och krisen 1929.
Vi får hålla tummarna att vi i Sverige klarar oss bättre, så att vi inte får en minskad budget p g a minskade skatteintäkter.
Just nu är klockan halv elva på kvällen Boston tid och våra elever är nere i hotellpoolen och badar med sina amerikanska värdar. Själv är jag trött för min kropp har ännu inte förstått att vi är i en annan tidszon. Min kropp tror att klockan är halv fem på morgonen, men det blir lite lättare varje dag att hålla ögonen uppe på kvällen och jag sover lite längre varje morgon.

När vi landade i Boston på lördag kl sex på kvällen lokal tid eller klockan 24 svensk tid ­­åkte vi och hämtade vår hyrbil eller kanske ska man kalla det buss där vi alla 10 ryms. I Massachusetts får man köra en bil för 15 personer på vanligt körkort. I Boston var det några minusgrader och mer snö än hemma. Tack vara GPSen gick det snabbt att åka till vårt hotell fyra mil utanför Boston nära Hudson. Det kändes lite konstigt att äta middag kl 0300 svensk tid. Kroppen hade inte riktigt förstått att det var middagstid i USA. Jag åt en amerikansk ”juicy” hamburgare för att jämföra med en MAX-burgare som vi åt på Arlanda innan vi steg på planet till Boston. Den var helt ok, saftig och tjock.

Klockan tio (fyra svensk tid) var det äntligen dags att hoppa i säng. Tyvärr trodde kroppen att det var dags att stiga upp halv tre amerikansk tid. Efter att ha stirrat upp i taket eller rättare sagt upp i ett kolsvart rum i drygt en timme, sa jag åt Thomas att nu stiger jag upp och går och promenerar ett tag. Jag gick runt på hotellet och kikade in träningslokalen och lyssnade på en ljudbok, flickan som lekte med elden av Stieg Larsson, i ett par timmar. När klockan närmade sig sex så gick jag tillbaka till Thomas och sa att nu går jag och tränar i träningslokalen. Det var skönt och springa och köra lite styrketräning. Klockan sju gick jag tillbaka till rummet. Duschade och läste lördagens VK innan vi klockan nio gick och åt en härlig amerikansk frukost.
God natt eller god morgon som det är i Sverige just nu. /Fredrik Lindmark, rektor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar